en

‫ امنيت و حريم خصوصي در تلگرام (۱)


امنيت و حريم خصوصي در تلگرام (۱)


تلگرام يك سرويس پيام‌رسان (OTT) است كه با دارا بودن برخي قابليت ها نظير ايجاد گروه و يا كانال به عنوان يك شبكه اجتماعي نيز مطرح شده است. اين سرويس در مدتي كه در كشور ما مورد استفاده قرار گرفته و اخيرا به عنوان پركاربردترين سرويس ارتباطي مجازي جايگزين سرويس هاي ديگر نظير وايبر و يا واتس اپ شده است. دليل اين رخداد را مي‌توان سادگي استفاده از اين ابزار و همچنين توانمندي هاي بالاي امنيتي و امكانات متنوع آن و همچنين جذابيت هاي بصري نظير استيكرها و محيط ساده و كاربرپسند آن دانست.
ميزان كاربري از اين ابزار در سطح جهاني نيز در سال‌هاي اخير رشد چشمگيري داشته و بر اساس آمارهاي رسمي بيش از صد ميليون كاربر در سراسر جهان از آن استفاده مي‌كنند. اين مسئله توجه به مسائل امنيتي و داشتن اطلاع كامل از ويژگي‌ها و امكانات حفاظت از اطلاعات شخصي در هنگام استفاده از آن را بيش‌ازپيش بااهميت مي‌سازد. با وجود ادعاي توسعه‌دهندگان تلگرام مبني بر امنيت و رمزگذاري كامل ارتباطات، داشتن آگاهي از روش هاي افزايش ميزان امنيت در هنگام استفاده از آن و دانستن تمامي امكانات امنيتي و روش هاي حفظ حريم خصوصي مساله اي است كه نه تنها در اين ابزار بلكه در هر ابزار ديگري امري مهم و قابل توجه است. در اين آگاهي‌رساني و آگاهي‌رساني بعد به بيان دقيق و جزئي امكانات و تنظيمات امنيتي و حفظ حريم خصوصي اين ابزار ارتباطي پرداخته مي‌شود. قابل توجه است كه اكثر كاركرد‌هاي معرفي شده در اين مطالب با كمي تغييرات در ساير برنامه‌هاي مشابه نيز موجود است.

تنظيمات امنيتي و حريم خصوصي نرم‌افزار
تلگرام نسبتا امكانات مناسبي براي محافظت از امنيت و حريم خصوصي كاربران ارائه داده است. براي دسترسي به اين تنظيمات بر روي تلفن‌هاي همراه مبتني بر سيستم عامل اندرويد ابتدا در صفحه اصلي اين نرم‌افزار گزينه (بالا سمت چپ) را انتخاب كنيد. با انتخاب اين گزينه منوي زير نمايش داده مي‌شود. در ليست نمايش داده‌شده وارد گزينه Setting شويد (در تلفن‌هاي مبتني بر سيستم عامل iOS از همان ابتدا مي‌توانيد گزينه Settings در پايين سمت راست را انتخاب كنيد).




با اين كار منويي شامل انواع تنظيمات برنامه تلگرام نمايش داده مي‌شود كه يكي از آن‌ها تنظيمات امنيت و حريم خصوصي است (شكل زير).




صفحه اصلي تنظيمات مربوط به امنيت و حريم خصوصي افراد در تلگرام به شكل زير است كه در آن بخش‌هاي مختلفي وجود دارد و كاربر مي‌بايست شناخت و آگاهي كافي از اين امكانات و نحوه افزايش امنيت خود توسط آن‌ها را داشته باشد. در ادامه به ترتيب به بيان بخش‌هاي مختلف و نحوه استفاده و كاربرد آن‌ها خواهيم پرداخت.





تنظيمات مرتبط با حريم خصوصي
• مسدود نمودن كاربران (Block Users)
با استفاده از اين امكان مي‌توان افرادي را كه براي كاربر ايجاد مزاحمت مي‌كنند و يا شماره تماس‌هاي ناشناسي كه با ارسال تبليغات ناخواسته و هرزنامه‌ها موجب اتلاف زمان و انرژي كاربر مي‌شوند را انتخاب و مانع مشاهده‌شدن توسط آنان شد. با وارد شدن به بخش ‌Block Users صفحه‌اي مطابق شكل زير ظاهر خواهد شد كه در آن تمامي كساني كه شماره كاربري آنها توسط كاربر فيلتر شده اند قابل مشاهده خواهد بود.






با انتخاب علامت + در بالاي صفحه كاربر وارد دفترچه تلفن خود به شكل زير مي شود كه مي تواند از آن ليست، افرادي را كه مي خواهد مانع ارتباط آنان در تلگرام شود انتخاب كند.









در صورت تمايل به خارج كردن افراد از ليست فيلتر‌شده كاربر مي‌تواند با انتخاب فرد و و استفاده از گزينه Unblock وضعيت ارتباطي با فرد را به حالت طبيعي باز گرداند.


• مشاهده وضعيت فعاليت (Last Seen)
تلگرام به‌طور پيش‌فرض اين امكان را مي‌دهد كه ديگران بتوانند فعال بودن و يا نبودن كاربر را رصد كنند و وضعيت برخط بودن حساب كاربري فرد را مشاهده كنند. با استفاده از امكان «مشاهده وضعيت فعاليت» مي‌توان مشاهده وضعيت فعاليت كاربر توسط ديگران را محدود نمود. صفحه مرتبط با اين امكان به شكل زير است كه در آن با انتخاب گزينه Everybody كه همان گزينه پيش‌فرض است امكان مشاهده وضعيت فعال بودن در اختيار همگان قرار مي‌گيرد. گزينه My Contacts اين امكان را تنها به افراد موجود در ليست تماس‌هاي فرد مي‌دهد و گزينه Nobody اين امكان را كاملا محدود كرده و وضعيت فعاليت قابل ‌مشاهده نخواهد بود. همچنين در بخش Add Exceptions مي‌توان استثناهايي براي افراد معين جهت مشاهده وضعيت فعاليت ايجاد نمود. در اين بخش با انتخاب Add Users فرد ليست تماس هاي خود را مشاهده مي كند و مي‌تواند افرادي را كه مي خواهد همواره از وضعيت فعال بودن و يا نبودن او اطلاع داشته باشند را انتخاب و براي آن ها استثنا قائل شود. در همه اين موارد ذكر دو نكته ضروري است:
1. اگر شما با يكي از روش‌هاي بالا مانع مشاهده وضعيت خود توسط شخص يا اشخاصي شويد، متقابلا خودتان نيز نمي‌توانيد وضعيت ايشان را مشاهده فرماييد.
2. با انجام تنظيمات اين بخش، مشاهده وضعيت شما توسط كاربران ديگر به طور كامل قطع نمي‌شود. بلكه وضعيت شما به صورت تقريبي (با كلماتي مانند Last Seen Recently)‌ نمايش داده مي‌شود.






• امكان افزوده شدن به گروه‌ها (Groups)
به‌طور پيش‌فرض تنظيمات تلگرام به صورتي است كه ديگران در صورت دسترسي به شماره تماس و مشخصات كاربر مي‌توانند او را در هر گروه تشكيل‌شده در فضاي تلگرام بيفزايند. اين امر ممكن است مسائل و مشكلاتي را براي كاربران به وجود آورد و موجب ايجاد مزاحمت براي آنان شود. در اين بخش اين امكان براي كاربر وجود دارد كه اين وضعيت را محدود كرده و اجازه افزوده‌شدن به گروه‌هاي ايجادشده توسط افراد ناشناس را ندهد. در شكل زير صفحه تنظيمات مربوطه نشان داده‌شده است كه در آن گزينه Everybody (حالت پيش‌فرض) امكان افزوده‌شدن فرد به گروه ها را به همگان مي‌دهد. با انتخاب گزينه My Contacts تنها افرادي كه ليست در دفتر‌چه تلفن كاربر هستند اين امكان را دارند. همچنين مشابه تنظيمات مربوط به مشاهده وضعيت فعاليت، با استفاده از افزودن استثناها در قسمت Add Exceptions امكان اضافه‌شدن به گروه‌ها را مي‌توان محدودتر كرد. با انتخاب Add Users در مقابل گزينه Always Allow مي‌توان به افراد خاصي امكان افزودن كاربر به گروه ها را بدهيم و در مقابل گزينه Never Allow اين امكان را مي دهد كه از برخي افراد موجود در ليست تماس قابليت اضافه‌كردن كاربر در گروه هاي مختلف را سلب كنيم.







در آگاهي‌رساني بعد به آموزش استفاده از تنظيمات مرتبط با امنيت مانند ايجاد قفل ورودي و تاييد دو مرحله‌اي مي‌پردازيم و سپس به آموزش نحوه گفتگوي محرمانه در اين نرم‌افزار مي‌پردازيم.


The Wall

No comments
You need to sign in to comment